onsdag 25 december 2013

Vadå feminist?

Som alla vet är ju julen en tid för smygsexism, -rasism, konsumtionshets och ångest. Därför tänkte jag, vad bättre än att propagera lite för en bättre värld på julafton? Jag kommer skriva några inlägg om julklapparna jag gav bort i år och hoppas att ni blir lite inspirerade och glada!

Min lillasyster fick den här boken, Vadå feminism av Lisa Gålmark. Jag hade själv inte läst den men tyckte den verkade lätthanterlig och bra så jag spontantköpte den. Idag har lillan varit iväg och lekt med våra kusiner så jag snodde boken och sträckläste den och jag blev fantastiskt imponerad! Boken kom ut 2005 (mitt i den feministiska backlashen) men ur mitt vita, medelklass, cis, able, hetero-perspektiv tyckte jag ändå den var grym! Den är uppbyggd på så sätt att den går igenom vad feminism är, på ett tillräckligt enkelt sätt för att en typ 12åring ska förstå. Gålmark ställer relevanta frågor, typ såhär:
"Något är fel. Vad? Känner du till Jeanne d'Arc eller Georgia O'Keeffe? Harriet Tubman, Isabella, Nzinga eller Wu Zhao? Låter Phoolan Devi bekant? Om jag säger att dessa personer under sin tid överglänste Napoleon eller Picasso? Att de var mer inflytelserika än Martin Luther King, Columbus eller Mao? Att en av dem är legend som Robin Hood - fast verklig? (...) Den historia som lärs ut i skolan och på universiteten har nästan bara minne för västerländska män i toppen. Den som inte själv tar reda på alla kvinnor som gjort stordåd i det stora och lilla kan få uppfattningen att de aldrig funnits. Storartade damer som fallit i glömska är ett tecken på att något är på tok. Men vad? Det är det feminister vill komma åt. Feminister vill att kvinnor ska börja räknas lika som män. I historien och idag."
Grymt skrivet, eller hur? OCH JAG ÄR BARA PÅ SIDAN ELVA!
I slutet av boken finns en FAQ (Frequently Asked Questions) och en "källförteckning" där Gålmark radar upp en massa grymma tips för den som vill läsa mer på vissa ämnen som hon tagit upp tidigare i boken; filmer, artister, böcker, organisationer osv osv. Det enda problemet jag har med boken är att den på sina ställen är transexkluderande, men faktum är att det inte är så ofta som en kan tro. Mycket har ju hänt inom feminismen sen 2005 och det känns ändå som att denna boken var någon meter före med vissa tankar. Inte med allt, men med en del!

Jag sträckläste boken på typ två timmar, och nu undrar jag mest varför denna boken inte har dykt upp i mitt liv förrän jag sökte på "feminist" på Bokus? Varför har ingen lärare, tränare, förälder, släkting, vän eller någon annan visat denna boken för mig? Jag hade kunnat lära mig så mycket så mycket tidigare om jag bara hade blivit introducerad! Därför vill jag tipsa om denna boken. Du behöver ett öppet sinne, ett kanna te och en eftermiddag för att läsa den. Det kommer bli jobbig läsning, men det händer så himla mycket i världen som är jobbigt, och för att hindra och förbättra det måste vi vara pålästa. Vi måste kunna svara på frågor och idiotiska tilltal. Det är inte lätt. Men det krävs inte mycket för att lära sig mer.

Ge denna boken till någon som fortfarande är ung och öppen för att lära sig nytt. Jag tror att den kan bli en helig skrift för unga som är modiga och vågar slåss för sina åsikter.

1 kommentar:

  1. såå bra skrivet, tänker läsa den så fort jag får tag på den.

    SvaraRadera