tisdag 16 december 2014

Diktatorn OBS *spoiler alert*Diktatorn är ett tvprogram producerat av Utbildningsradion. Det började sändas i början av november i år men jag hade aldrig hört talas om det innan jag i fredags såg alla avsnitt på rad (jag hade mensvärk okej) och fastnade för det totalt. Navid Modiri agerar någon typ av programledare/guide som ibland kommer in i samhället och pratar litegrann med deltagarna, men han ger dem ingen information om någonting alls. Såhär beskrivs programmet i sin inledning: "På en hemlig plats någonstans i Sverige finns ett samhälle utan friheter och demokratiska rättigheter. Här ska åtta unga svenskar leva som invånare i en diktatur. Under åtta dygn ska deltagarna få uppleva ett samhälle som är långt ifrån det demokratiska Sverige de är vana vid. Att vara invånare i en diktatur innebär att underkasta sig diktatorns regler eller ta konsekvenserna. Miljön de ska leva i är instängd och begränsad, kommunikationen med omvärlden är helt avskuren och deltagarna vet inte var de befinner sig. En vinstsumma på 100 000 kronor står på spel, men ingen vet hur man vinner pengarna."

Jag har nu sett sju avsnitt och det åttonde kommer ut nu ikväll (tisdag) och jag tycker hittills att det är ett otroligt fascinerande upplägg. Jag är ett stort fan av sociala experiment (kalla mig galen) och iakttar gärna gruppdynamik i olika grupper (mvh paradise hotel-lovern) och kanske är det därför jag gillar detta programmet. Diktatorn visar exempel på diktaturer genom historien och hur dessa arbetat för att avhumanisera, tysta och styra medborgarna. Dessa strategier används också mot deltagarna i programmet och detta gör tydliga skillnader i gruppen och förändrar gruppdynamiker otroligt snabbt.

En deltagare lämnade redan andra dagen efter att ha tröttnat på att göra ingenting. Deras dagar såg ut såhär: de jobbar på förmiddagen, har utegångsförbud efter lunchen, jobbar på eftermiddagen och har utegångsförbud hela natten fram till frukost och nästa jobbpass. Nästa deltagare gjorde den tredje dagen ett sorts uppror mot diktatorn och systemet och var morgonen efter försvunnen från det lilla samhället. En sista deltagare som hoppade gjorde så för att han började tänka tillbaka på hur den vanliga världen ser ut i förhållande till den i Diktatorn, och då klarade han inte mer. Då hade de varit instängda i fem dagar. Det är unga personer med starka åsikter som deltar i programmet, bl a personen bakom @svartkvinna, Fanna Ndow Norrby, Nyheter24s reporter Gabriella Bark och rasisten/nazisten Jimmie Byström deltar i programmet. Det blir extremt tydligt vilka åsikter Byström har redan när han introduceras i första avsnittet och en intervjuare frågar honom vad som skulle kunna vara det värsta som skulle kunna hända när de går in i samhället. På detta svarar han: "att en muslim ska vara där", och på hans privata Facebook finns bilder där han poserar i nazistuniform. Programmet och ledningen problematiserar inte detta alls. Efter att Byström lämnat programmet kommer diskussioner in på n-ordet och rasism. Detta resulterar i att deltagare känner sig påhoppade och leder vidare in på klassdiskussioner och mer spänningar i gruppen. Det är intressanta diskussioner för de allra flesta att se, tror jag, och verkligen diskussioner som i tider som dessa behövs visas upp.

Programmet handlar om att visa på hur demokrati och yttrandefrihet är det viktigaste vi har och att vi måste värdesätta det. Frågan är bara när yttrandefrihet går över i att tillåta förtryck mot andra människor. Att ge någon som Byström plats i public service tycker säkert många är legitimt pga yttrandefrihet, men jag tycker inte det är rimligt att visa upp den typen av åsikter, som FAKTISKT skadar andra människor. Framförallt blir det problematiskt när minoriteter som idag förtrycks, t ex transpersoner, inte tillåts synas. Detta blir skevt då programmet på något sätt visar att rasister och nazister är en självklar del av samhället, men inte transpersoner... Trots detta tyckte jag att programmet var jättespännande och väldigt snabbkollat. Så ta en titt på det och fundera lite över hur Sverige kanske ser ut om några år:))))

2 kommentarer:

  1. ÅH men jag ju tänkt tipsa dig om det i evigheter med glömt :((( Men nu har du ju hittat det själv iaf!
    Mycket tankeväckande och intressant program, jao!

    SvaraRadera
  2. <3 kul att du gillar programmet :*

    SvaraRadera