onsdag 15 januari 2014

Jag vill inte låta det vara relevant för mig.

Så när jag i fredags efter en låååång tågresa kom hem till mitt lilla internathus utanför Arvika välkomnades jag bland mycket annat med kommentaren "men vad smal du har blivit Majse!". Jag reagerade med att skämta bort det, med att niga och säga nämen tack gode herrn nu kan jag dö lycklig, men inom mig skrek jag att har jag inte påverkat er mer än så? Fattar ni inte att jag inte vill höra era kommentarer om folks kroppar och speciellt inte min egen?

Jag hatar såna kommentarer eftersom att jag då påminns om hur världen utanför bryr sig så mycket om utseende och att jag, när jag hör sånt, också börjar lägga fokus på andras och mitt eget utseende. Och jag gillar det inte alls. Jag vill att jag ska kunna fokusera på människan och inte hur människan ser ut på utsidan. Jag vill inte låta det vara relevant för mig och jag önskar att det vore irrelevant för fler. Jag tänker också att sådana kommentarer kan påverka någon mer än en tänker på när en säger så. En vet ju aldrig hur något kommer tas emot men att säga något sådant kan liksom trigga igång en ätstörning hos människor och om en då tänker på att var tredje kvinna uppfyller flera punkter på "ätstörningslistan" men inte alla, så kan det vara smart att överväga om den där kommentaren om någons vikt verkligen är så bra att slänga ur sig.

Detta är såklart speciellt viktigt när en är omkring personer som är lätta att påverka. I experiment som gjorts på ett dagis, jag tror det var i Gävle, filmades pedagogerna i deras bemötande mot barnen och det visade sig att de behandlade barnen på helt skilda sätt beroende på vilket kön de har. Flickorna fick frågor om de hade nya tröjor eller om de hade klippt håret, när pojkarna fick frågor om sina nya leksaker eller om de ville ut och leka. Sånt här påverkar oss mer än vad vi reflekterar över. Det sätter oss i rollerna att kvinnor är passiva och vackra objekt där män är aktiva och riktiga personer. Det är det jag vill bli av med. Därför tycker jag att det känns... onödigt att kommentera utseende. Ingen väljer ju vilka personer en vill ha i sitt liv pga utseende. Det är och bör inte vara viktigt och jag önskar verkligen att det var så i verkligheten också.

4 kommentarer:

 1. Skulle du anse att det var lika fel om det kommentaren var riktad mot en kille?

  SvaraRadera
 2. Åh vad bra skrivet Majse!
  När jag jobbar nätter på donken så kommer det ofta fulla killar och säger saker som "du är så söt" och "vad snygg du är". ALLA förväntar sig att jag ska bli smickrad och glad, när jag i själva verket håller på att flippa sönder inombords. Jag svarar med ett kyligt tack, men egentligen tänker jag;
  Utstrålar mitt kroppsspråk på något sätt att jag är osäker? Osäker så att jag behöver en snäll komplimang om mitt utseende från någon random kille? Förmodligen inte. Nej för jag är inte osäker, men det är väl det antagandet att alla tjejer blir glada av komplimanger om utsidan. Att får en tjej höra att hon är söt och snygg så blir hon lycklig. För i vårt samhälle är ju utsidan det viktigaste, så om man har lyckats med den delen borde man väl känna sig lyckad. Eller?!

  Jag önskar också att utsidan skulle sluta spela så förbannat stor roll. Precis som att det skulle vara så skönt att någon gång kunna bli sedd som en människa FÖRST, istället för att alltid spela rollen som den söta tjejen. Tills man bevisat att man faktiskt är en människa också.

  SvaraRadera