söndag 5 januari 2014

Om #mansfritt2014 (typ)

Hade en jäkla förmiddag en dag då det pågick vilda diskussioner på Twitter och Facebook samtidigt som jag konfererade angående diskussionerna via sms (på tal om det där att vara tillgänglig hela tiden...).

På Facebook talades det om Mansfritt 2014 och framförallt Kakan Hermanssons inlägg om detta. Det var en diskussion som började ganska bra men sedan snabbt urartade (så som det ofta gör på FB) till personangrepp, tolkningsföreträden och annat dumt men själva diskussionen är viktig så jag tänkte ändå skriva lite kring det. Det gäller alltså en sorts separatism där en aktivt väljer bort män till förmån för kvinnor i vissa områden i sitt liv, t ex sociala medier, podcaster, musik, filmer, böcker osv osv. Det handlar alltså _inte_ om att skjuta alla män som t ex skriver en bra bok, utan om att lyfta kvinnor som så ofta hamnar i skymundan då vi lever i en värld där mannen är normen. Kritik som ofta riktas mot detta inkluderar klassiker som
1"men det är inte jämställt att välja bort halva mänskligheten",
2"men jag väljer inte att lyssna/se/konsumera män mer än kvinnor men det finns inga tjejer som gör det jag gillar"
och 3"öhhhhh typiskt feminister att vara såna bitterfittor!!!!".
Tre mycket tråkiga och ogenomtänkta uttalanden som många av oss säkert har stött på hundratusen gånger. Så ok såhär.
1att aktivt välja bort män innebär inte att män blir förtryckta. Mansnormen existerar tyvärr fortfarande i allra högsta grad, även om en kan försöka smita ifrån den. Att däremot kvinnor inte tillåts synas och höras på samma sätt och lika mycket som män är ett förtryck (då vi lever i en patriarkal samhällsstruktur, men det vet ni ju redan). Att t ex bara läsa böcker av kvinnliga författare är ett sätt att bredda sin världsbild. Det känns som att allt omkring mig i hela mitt liv har varit skapat av män för män på mäns villkor och det har aldrig känts riktigt bra. Att välja t ex filmer av kvinnliga regissörer blir såklart en sorts kvotering, och jag tänker att det krävs att vi lyfter fler kvinnor för att kunna nå jämställdhet mellan könen.
2nä, och varför finns det inga kvinnor som gör det du gillar? Kan det vara för att vi lever i ett samhälle där mannen är norm? Där kvinnor inte uppmuntras att vara på "mannens revir"? Kanske borde du öppna dina ögon och leta och lyfta de kvinnor som finns på "mäns" områden.
3du är ett jävla pucko och det är ingen idé att diskutera med dig.

tacohej ett inlägg om twitterdiskussionen kommer kanske senare!

1 kommentar:

  1. rebecka fernqvist5 januari 2014 11:46

    Hahaha svaret på nummer tre...haha. bäst.

    SvaraRadera