onsdag 22 januari 2014

Varför har kvinnor och män olika kroppsbyggnad?

http://www.svtplay.se/video/1496880/del-6-av-18

Jag såg ett väldigt intressant avsnitt av Vetenskapens Värld för ett par dagar sen (ok mamma och bästis ni kan skicka applåder och pengar mvh naturvetenskapogillaren). Det var avsnitt nummer 6 av 18 från 30/9-13 och ligger därför tyvärr bara på SVTPlay tills idag kl. 23.59! Så kolla nu. Snabbt!!! Programmet handlar om huruvida skillnaderna i kroppsstorlek mellan kvinnor och män är fullkomligt biologiska eller grundar sig på något annat, typ ett förtryck eller diskriminering. Kanske kommer ni ihåg att det var ganska mycket snack om detta för ett tag sen, men sen försvann det lite och därför blev jag väldigt glad när jag blev tipsad om detta programmet.

Det ställer många olika frågor och svarar på många av dem med många olika teorier, t ex varför  kvinnor är kortare/mindre än män, när det är vi kvinnor som är gjorda för att bära ett foster i nio månader? Är det det sexuella urvalet som har gjort män längre? Har kvinnor helt enkelt föredragit långa män under vår evolution? Eller beror det på det naturliga urvalet, att männen blev större eftersom att de utförde jakten där en större kropp krävdes? Eller finns det kanske en helt annan förklaring? När vi nutida människor har hittat arkeologiska fynd har de stora exemplaren automatiskt benämnts som män och de små som kvinnor trots att detta kanske alls borde vara så självklart. Vår förfader Lucy bestämdes ha varit en en kvinna enbart baserat på hennes mindre kroppsstorlek, när så kanske inte alls var fallet när hen levde. Innebär detta att våra biologiska sanningar kanske inte är helt hundraprocentigt säkra eller ens särskilt välgenomtänkta?

Programmet tar också upp en mycket relevant fråga angående problemformuleringsperspektivet. Varför frågar vi oss själva varför män är längre än kvinnor? Detta gör kvinnornas längd till en stillastående, ickeföränderlig punkt i evolutionen. Borde vi inte egentligen fråga oss varför kvinnor är mindre än män, när mycket pekar på att flickor t ex fått mindre mat än jämnåriga pojkar och därmed upplevt det patriarkala förtrycket till den grad att kroppen förändrats pga det? Programledaren Victoria Dyring avslutar programmet med att säga "...och på tal om män, nästa vecka börjar nobelprisen delas ut!". Så jävla skön! Se detta programmet helt enkelt!

5 kommentarer:

 1. Dessvärre så har programmet helt fel, vilket även SVT har uppfattat och skrivit om (bett om ursäkt egentligen). Hypotesen att kvinnor är mindre för att de får mindre mat är befängd och det saknas helt data som pekar på att så är fallet. Däremot finns det gott om data som pekar på evolutionen. Sedan kan jag kanske hålla med om att frågeställningen borde varit 'varför har vi den skillnad vi har i storlek?' eller ännu mer intressant 'varför är inte skillnaden större?'.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du länk till ursäkten? Skulle gärna läsa.

   Radera
  2. http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/trams-enligt-svensk-evolutionsbiolog

   Radera
 2. Det är fortfarande en mycket intressant film ur ett evolutionsbiologiskt och feministiskt perspektiv. Många av de evolutionära förklaringarna de stryker har väldigt god vetenskaplig grund, men de tar faktiskt upp dessa teorier först. Men oavsett om könsdiformismen påverkas av matdiskriminering eller inte, så förekommer fortfarande matdiskriminering i stora delar av världen, och det är ett problem värt att diskuteras.

  SvaraRadera
 3. Haha, jag reagerade precis som du trodde att jag skulle reagera

  SvaraRadera