onsdag 28 maj 2014

Maskulint Initiativ

Jag fick en förfrågan om att skriva om den här nya grejen på Facebook, Maskulint Initiativ, en sida som startades 26/5 och i skrivande stund har 17.261 likes, fler än t ex Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Sidan beskriver sig själva som ett politiskt parti som "slår ifrån sig alla slags politiska stämplar. Vi kämpar endast för de grundläggande mänskliga rättigheterna, alla människors lika värde samt en genuin könsneutralitet. Här är alla välkomna". Känns det igen? Själv tycker jag att det påminner ganska rejält om vad Feministiskt Initiativ står för: "att samhället i alla avseenden beaktar de mänskliga rättigheterna och tryggar rätten till hälsa, arbete, bostad, utbildning, social omsorg och trygghet. Politiken ska användas för att säkra människors lika möjligheter och utfall oavsett kön, hudfärg, etnicitet, klasstillhörighet, sexualitet, funktionsförmåga eller könsidentitet". Båda partierna verkar stå för lika, mänskliga rättigheter för alla. Så om de har samma ideologiska utgångspunkt - vad är problemet? Varför joinar inte alla de här 17.261 personerna istället FI?

För att vara helt ärlig har jag inte en aning och jag är kanske egentligen fel person att skriva om detta, då jag (som ni antagligen och förhoppningsvis vet) är engagerad i FI. Jag har dock funderat lite och kommit fram till dessa två anledningar till att stötta MI.
- du är snubbig snubbe som stör sig på att FI heter något med feminin=kvinna=DU ÄR JU FAKTISKT EN MAN HERREGUD SKA INTE MÄN FÅ VARA MÄN LÄNGRE??!?!?!?
ok. Jag kan faktiskt på ett sätt förstå att namnet Feministiskt Initiativ och ordet feminism "skrämmer bort" folk. Det har ju varit typ hundra tusen miljoner diskussioner om detta på interwebz, varför ska det heta feminism när det handlar om jämställdhet? Borde det inte egentligen heta jämställdism eller humanism? Jag tror att detta handlar till stor del om okunskap och oförståelse så när någon ställer dessa frågorna till mig brukar jag alltid länka till det här inlägget. Där förklarar Michaela (hej blekk) mycket pedagogiskt och bra varför det heter och bör heta feminism, så vet du inte det, läs den texten!
- du tror att det är ett skämt.
jag hade faktiskt ett par facebookvänner som likeade denna sidan idag, så jag skrev till dem och undrade lite varför. De flesta svarade att det ju var ett skämt, ingen seriös sida liksom. Jag hoppades på det och gick vidare med livet. När jag surfade in lite senare såg jag ett inlägg från adminsen: "Fråga: Vad står ni för mer konkret? Svar: Vi jobbar just nu på ett partiprogram där ni snart kommer kunna läsa mer ingående svar." och "Fråga: Kommer man kunna rösta på er i Valet 2014? Svar: Ja!". Så om du gillar denna sidan för att du tror att det är skämt är det bara att unlikea. Dessa snubbar tycker nog att de själva är roliga, men de skojar inte.

Jag har alltså funderat hela dagen och inte kommit fram till fler/rimligare förklaringar. Jag kan helt enkelt inte förstå varför en tycker att det är roligt eller vettigt att gilla sidan Maskulint Initiativ. Jag tycker mest att det verkar lite osmart, för om du står för mänskliga rättigheter och jämställdhet så finns det redan ett parti för dig, och det partiet heter Feministiskt Initiativ. Om du inte gillar mänskliga rättigheter och om namnet fortfarande stör dig efter att ha läst Michaelas text om det så tycker jag att du ska gå och lägga dig under en sten och inte komma tillbaka förrän du har kommit längre i din utveckling. Och det är inget skämt.

5 kommentarer:

 1. Men är det inte åsikterna bakom F! som du står för och tycker är bra? Vad spelar det för roll att man inte väljer "ditt" parti även om man delar dina åsikter? Jag förstår att du vill att fler ska välja att rösta och engagera sig inom samma organisation. Folk, eller "snubbar" som du väljer att kalla dem, kanske inte har förtroende för Gudrun? Irrelevant vad orsaken är, så länge fler engagerar sig för allas lika värde spelar det ingen roll om man heter M eller F.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut har du en poäng, åsikterna är viktiga, men jag tycker att det är fånigt att starta ett parti som går ut på att förlöjliga sig över feminismen och dess kamper. Det är dessutom tråkigt att Gudrun hela tiden ses som det enda F! har, F! och feminismen består inte av en person.

   Radera
  2. Nu har jag ingen koll på M! och vad dom står för, men utifrån ditt inlägg låter det som ett feministiskt parti som söker efter jämställdhet. Att Gudrun blir en frontfigur för F! är väl ett aktivt val, och många har problem med Gudrun. Även om man inte ser F! som Gudrun är hon likväl partiledare, finns det då ett alternativ utan henne förstår jag att man kan välja det. Hoppas det är tydligt att jag inte sympatiserar med någon part, men att störa sig på ett parti med lika åsikter känns lite "med oss, eller mot oss"

   Radera
  3. Ja, visst låter de feministiska, så varför ska de kalla sig Maskulint Initiativ, som vore det en parodi på FI? Gudrun är inte partfiledare, hon är en av tre talespersoner.

   Radera
 2. Jag är inte emot någon typ av feminism eller jämställdhet, det är inte heller något av de "icke extrema" partierna i riksdagen men det enda som är lite synd är att ni har EXAKT samma politik som vänsterpartiet och att förmodligen hälften av era väljare inte tidigare har varit vänsterpartister/kommunister tidigare. Jag tycker man ska ha klart för sig att ni står för t.ex 6 timmars arbetsdag(aka en ekonomi som aldrig kommer hålla eftersom folket i andra länder jobbar 8-12 och företag kommer inte ha råd att anställa folk som kommer till jobbet och går några timmar senare för samma lön som idag) men om man är med på dessa politiska punkter kan man gått och väl gå och rösta F! för min del feminism är inget fel i sig.

  SvaraRadera